Primed Lipov Med

Lipov med se dobija od medonosnog cveta lipe, sa kog pčele sakupljaju i prerađuju nektar.

Osobine lipovog meda: Svetlo žute je boje, prozračan, karakterističnog mirisa na cvet lipe, oštrijeg ukusa. Relativno brzo počinje da kristališe, uglavnom u prva 4 meseca od vađenja iz košnice. Do potpune kristalizacije može proći 6 meseci do godinu dana.

Lipov med se u narodu preporučuje i za očuvanje zdravlja jetre, pomaže proizvodnju žuči i detoksikaciju organizma.

1.190,00 rsd

Šifra proizvoda: 5141 Kategorija: Rok isporuke: Brend: Primed
Opis
Način upotrebe
Sastav

Lipov med se dobija od medonosnog cveta lipe, sa kog pčele sakupljaju i prerađuju nektar.

Osobine lipovog meda: Svetlo žute je boje, prozračan, karakterističnog mirisa na cvet lipe, oštrijeg ukusa. Relativno brzo počinje da kristališe, uglavnom u prva 4 meseca od vađenja iz košnice. Do potpune kristalizacije može proći 6 meseci do godinu dana.

Kao i druge vrste meda, lipov med sadrži određenu količinu vitamina, minerala, aminokiselina, enzima, i drugih nutrijenata. U narodu, lipov med se preporučuje kao prirodan “tonik za organizam”.

Po sastavu, najveći procenat meda čini mešavina šećera prirodnog porekla, koji su odličan izvor energije, posebno u uslovima kada je potrebna brza nadoknada (sportisti, intenzivna fizička aktivnost).

Lipov med se u narodu preporučuje i za očuvanje zdravlja jetre, pomaže proizvodnju žuči i detoksikaciju organizma.

Lipa može da deluje umirujuće, pa se preporučuje u otklanjanju nervoze, anksioznosti i nesanice. Takođe, može ublažiti lupanje srca i povišen krvni pritisak uzrokovan nervozom i stresom.

Pri uzimanju meda, preporuka je da se sporo otapa u ustima a zatim proguta.

Med je odlična prirodna zamena za šećer, pa se može upotrebljavati i u pripremi napitaka i zdravijih poslastica.

Čuvanje lipovog meda: Na sobnoj temperaturi, zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Napomena: Kristalizacija je prirodno svojstvo koje ne menja kvalitativni sastav meda. Kistalisan med može se vratiti u tečno stanje stavljanjem tegle sa medom u posudu sa vodom koja se zagreva do 45°C. Ne preporučuje se zagrevanje meda na višim temperaturama, kako ne bi došlo do gubitka hranljivih materija.

Ne preporučuje se osobama preosetljivim na pčelinje proizvode i dijabetičarima.